Diszállatok, és szobanövények bemutatása
Itt megtudhatsz mindent a diszállatokról és szobanövényekről
MENÜ

Kis Sándorpapagáj

 

A kis sándorpapagáj alfajai területileg jól behatárolhatók. Igen népszerű házikedvenc, számos szinváltozata ismert. A fiatal egyedek neme, csak 2-3 éves korban határolhatók be.

Fogságban a tojó január táján kezd fészket rakni. Ehhez faforgácsot csipked megfelelő alakra, a fészket kb. három nap alatt épiti meg.

A fészekodú alapterülete × cm, magassága 40-60 cm, 8 cm-es röpnyilással. Ha a fészek elkészült, a tojó lerakja a tojásokat és egyedül kotlik.

A him maga eteti a fiokákat, majd a tojó is besegit neki. Szivós faj, meleg helyen odakinn is átteletethető.

A fiatal madarak beszédre tanithatók. Számos szavat és dallamot elsajátitanak. Nagyon nehéz megszeliditeni, naponta több órás odafigyelést igényle. Ha nem kapja meg a napontai odafigyelést, lármázó és rikácsoló hangokat ad ki. a kis helyen elhejezett him nemzőképtelenné válik!

Az udvarlási szertartás látványos: a him a begyéből felöklendezett maradékkal eteti.

 

Szinváltozatok: bronz fallow, türkiz, Lutinó, fallow.

 

Étrend: hullámosapagáj magkeverák, virágok, bimbók, érett és éretlen gyümölcsök, nevelőtáp, szépiacsont.

 

Hírek

  • Ősz
    2010-09-14 10:17:11

    Lassan beköszönt az ősz. A madaraink ebben az időszakban dobálják el tollaikat, és cserélik téli tollazatra.

    Meglehet, hogy a madár a körmeit is eldobja, de ne ijedjünk meg, mert nincs a madárnak semmi baja. A madár télen téli álmot nem alszik, ezért nem kell semmi olyat betartani, hogy ne zaklassuk, mert téli álmot alszik. A madarat továbbra is lehet foglalkoztatni. Sőt, télen a madarunkra több időnk van, mert bent van köztünk, ezrét kénytelenek vagyunk hozzá szólni.

    A madárnak télen, megfelelő meleget tartsunk, mert megfázhat, ami nem vezet jó dolgokhoz. Biztositsuk be télre a gyógyszereket, és tápozhatjuk a madarat.

Asztali nézet