Diszállatok, és szobanövények bemutatása
Itt megtudhatsz mindent a diszállatokról és szobanövényekről
MENÜ

Tengerimalac

 

A tengerimalac elbűvölő házikedvenc, de az ő gondozásuk is nagy felelőséggel jár. A tengerimalacok hajlamosak a zajongásra és szeretnek ujizni amikor az otthonuk körül járkálsz vagy, amikor kinyitod a hűtőt. Hamar megtanulják, hogy hol vannak a fincsi gyümölcseik és, hogy honnan jön a zöldség számukra és az ebédet a hűtő ajtajának a kinyitásával párosítják. Néhányan úgy gondolják, hogy emiatt követelőzőek, míg mások élvezik ezt a hangot, és arra következtetnek belőle, hogy a kedvenc állatkájuk éhes és egy kis figyelemre vágyik. Egy tengerimalac átlag élettartama 5-7 év, de alkalmanként akár 10 évet is élhetnek. Általában szégyenlősek, de gondozással és idővel szeretnivaló és szelíd házi kedvencekké válnak. Emlékezz erre mielőtt megveszed az első tengerimalacodat.

 

Minél nagyobb a ketrec, annál jobb lesz a malacod/malacaid számára. Nekünk inkább a drótketrecek tetszenek, amelyeket megvehetsz a boltból. De ne feledd, hogy minél nagyobb annál jobb szóval vagy nagy vagy extra nagy ketrecet vásárolj, olyat, amilyenben a nyulakat vagy a menyéteket tartják. Ennél kisebbet soha ne vásárolj. A ketrec fenekének vagy műanyagból vagy fémből kell lennie. Soha ne tegyél be egy malacot rácsos fenekű ketrecbe még egy kis időre sem, mert ujjpárna fertőzéshez és annak begyulladásához vezethet! A tünetek közé tartozik a mancsok feldagadása, aminek a következtében aztán felszakad a bőr.

Ma már nagyon sokfajta alom létezik a malackád számára. Viszont legyetek óvatosak, mert a cédrusfa forgácsa különösen mérgező bármilyen állatra nézve!

 

Étrend: A megfelelő étkezés elengedhetetlen a tengerimalacod egészségének a megörzése érdekében. A tengerimalac táplálékának a fő része a víz, a széna, a gyümölcsök, a zöldségek és a minőségi pellet (galacsin kinézetű összetett ételadalék), amit külön a tengerimalacoknak terveztek. Soha ne adj nyulaknak való pelletet a malacodnak, mert az nem tartalmaz megfelelő mennyiségű C-vitamint a malacok számára. Ha a tengeri malacod nem eszik elég C vitamint az skorbutot okozhat. Nagyon fontos, hogy a malacodnak mindig legyen friss vize. Mi a vizes üvegeket szeretjük, amelyeket bármelyik boltban meg lehet venni. De vizes edényt is használhatsz, amelyet napi három-négy alkalommal kell cserélni.

A malacodnak napi szinten friss szénára van szüksége. Elősegíti az emésztést és segít a folyton növésben levő foguknak egészségesnek maradni. Nekünk jobban tetszik a kocka alakú széna, mert nem akad bele a hosszú szőrű malackák bundájába. Szénát bármelyik állatkereskedésben lehet találni. De, ha van rá lehetőséged akkor egy farmertől vásárold meg. Olcsóbb és nagyobb mennyiségben is vásárolhatsz tőlük. Nézd meg a hirdetéseket a helyi újságokban vagy az interneten.

Minden nap adni kell nekik friss gyümölcsöt és zöldséget. A mieink szeretik a salátát, az endívia salátát, a sárgarépát, a gyümölcslevet, a tököt, az almát, a banánt, a narancsot, a körtét és a barackot. Az a legjobb, ha különböző fajta gyümölcsöket és zöldségeket adunk nekik.

 

Ápolás: A tengerimalacok esetében, attól függően, hogy milyen fajt választasz, az ápolási igény minimális. A körmeit havonta egyszer kell levágni. Ne feledd, hogy csak a köröm végét kell lecsippenteni! Ha túl sokat vágsz le belőle megsértheted a malacodat és vérezhet. Mindig legyen kéznél vérzéscsillapító por az ilyen esetekre mivel az segíteni fog a vérzés elállításában. A malackád mozgolódhat miközben vágod a körmét. Mi betekerjük egy kendővel a malackáinkat és egyenként vesszük ki belőle a lábukat. Bizonyosodj meg róla, hogy a szoba jól meg van világítva és, hogy semmi sem veszi el a figyelmedet a feladatról.

Gyakran fésüld meg a malacod bundáját egy puha kefével vagy egy fémfogas fésűvel! A hosszúszőrű fajták esetében erre gyakrabban szükség van (legalább heti 2-4 alkalommal a szőrzet hosszától függően). Így nem fog összegubancolódni a bundájuk és tisztán tartod őket, a bundájuk pedig fényleni fog. Meg is fürdetheted a malacodat!

Mi általában havonta egyszer fürdetjük meg a malackáinkat, kis állatoknak készült 2 az 1-ben sampont és kondicionálót használunk. A sovány malacok gyakrabban igénylik a fürdetést, mivel az olaj és a mocsok lerakódik a bőrükre. Ha nem fürdeted meg őket ezek az olajok és mocskok bőrfertőzéshez vezetnek.

 


 

Hírek

  • Ősz
    2010-09-14 10:17:11

    Lassan beköszönt az ősz. A madaraink ebben az időszakban dobálják el tollaikat, és cserélik téli tollazatra.

    Meglehet, hogy a madár a körmeit is eldobja, de ne ijedjünk meg, mert nincs a madárnak semmi baja. A madár télen téli álmot nem alszik, ezért nem kell semmi olyat betartani, hogy ne zaklassuk, mert téli álmot alszik. A madarat továbbra is lehet foglalkoztatni. Sőt, télen a madarunkra több időnk van, mert bent van köztünk, ezrét kénytelenek vagyunk hozzá szólni.

    A madárnak télen, megfelelő meleget tartsunk, mert megfázhat, ami nem vezet jó dolgokhoz. Biztositsuk be télre a gyógyszereket, és tápozhatjuk a madarat.

Asztali nézet