Diszállatok, és szobanövények bemutatása
Itt megtudhatsz mindent a diszállatokról és szobanövényekről
MENÜ

Megfelelő higiénia

 

Ha a házban madarakat tartunk, nagyon fontos a tisztaság és a rendszeres szellőztetés. Az utóbbi évek virusos madárbetegségeinek terjedésével óta az a fontosabb, mint valaha. A zárt térben a virusrészecskék könnyen átterjedhetnek egyik kalitkáról a másikra.

Kevés fertőtlenitő hatásos a virusokal szemben. Egy kivételével, az Antec International által gyártott Virkon S. a baktériumok, gombák és penészgombák ellen is véd. Beltérben használható a falak és a kalitka tisztitására, de még a viz fertőtlenitésére is alkalmas. Javasolt, a Vetrak Professional által forgalmazott Ark-Klens-t javaslom a papagájkór (chlamydia) ellen. Ez a jódtartalmú fertőtlenitő hatékony irtja a virusokat és a gombákat, például az Aspergillus fajokat. Ha meg kell fognunk a beteg papagájt, haszbáljunk utána kézfertőtlenitőt.

Az ülőrudakat tartsuk tisztán, ellenkező esetben súlyosabb láb- és szemfertőzéssel okozhatnak! Fontos, hogy mindenütt tisztaság lehet. A kalitkát tartsuk tisztán. A legjobb 2 naponta takaritani. Az etetőedények napontai tisztántartása a legfontosabb. Az öreg gyümölcsök a kalitka alján és az etetőben elgombásodhatnak, és a madarat megfertőzhetik.

Fontos hogy a játékokat és az ülőrudakat is tisztán tartsuk.

 

Hírek

  • Ősz
    2010-09-14 10:17:11

    Lassan beköszönt az ősz. A madaraink ebben az időszakban dobálják el tollaikat, és cserélik téli tollazatra.

    Meglehet, hogy a madár a körmeit is eldobja, de ne ijedjünk meg, mert nincs a madárnak semmi baja. A madár télen téli álmot nem alszik, ezért nem kell semmi olyat betartani, hogy ne zaklassuk, mert téli álmot alszik. A madarat továbbra is lehet foglalkoztatni. Sőt, télen a madarunkra több időnk van, mert bent van köztünk, ezrét kénytelenek vagyunk hozzá szólni.

    A madárnak télen, megfelelő meleget tartsunk, mert megfázhat, ami nem vezet jó dolgokhoz. Biztositsuk be télre a gyógyszereket, és tápozhatjuk a madarat.

Asztali nézet